25-01-17

Studie update: minor Misdaad & Straf #2

Het is alweer 5 maanden geleden dat ik de studieboeken van economie vol met grafieken en formules tijdelijk aan de kant legde om aan de slag te gaan met wetboeken, criminelen, en terroristen. Mocht je niet begrijpen waar ik het over heb: ik volg dit semester een minor Misdaad & Straf. Dit betekent dat ik twee blokken lang aan een andere faculteit studeer en in totaal zes vakken volg. Na het eerste blok schreef ik al een studie update, en omdat ik gisteravond mijn laatste tentamen had (šŸ˜ƒ) vind ik het een goed idee om bij wijze van afkick activiteit nog even een update over mijn studie te typen. Hoe is mijn minor bevallen en heb ik er veel van geleerd? Dat lees je in dit artikel! In het eerste blok had ik drie wat inleidende en algemene vakken (inleiding recht, strafrecht en criminologie), maar dit blok stonden er vakken met een meer specifiek onderwerp op het programma. Het eerste vak was Recht & Psychologie, wat ik een heel leuk vak vond. Vooral omdat we iedere week Ć©Ć©n of twee gastdocenten hadden, en het dus iedere week een docent was die gespecialiseerd was in dat thema en er enthousiast over was. Het ging hierbij bijvoorbeeld over (valse) getuigenverklaringen, waarneming en trauma's. Zoals ik al zei, ik vond het een heel leuk vak en ik denk dat dit voor het eerst was dat de colleges voorbij vlogen, omdat ik zo geĆÆnteresseerd zat te luisteren. 

Dan: Psychiatrie voor juristen ging over, je raadt het al, psychiatrische stoornissen en daarbij ook de behandelingen en forensische aspecten. Dit vond ik ook een heel interessant vak, omdat ik ineens meer ging begrijpen over termen als schizofrenie en PTSS. Ook liet de docent iedere week een filmpje zien van een gesprek met Ć©Ć©n van zijn patiĆ«nten, wat erg indrukwekkend en 'leuk' was. Tijdens het studeren was het intens, want ik heb in twee dagen iets van 20 stoornissen met bijbehorende symptomen, behandelingen, forensische aspecten etc. in mijn hoofd gestampt. Maar... het vak was leuk! 

Het laatste vak waar ik een tentamen van had (gisteravond) was terrorisme en terrorismebestrijding. Ook dit vond ik super interessant, mede doordat het zo actueel is. Het bestond uit een criminologisch gedeelte en een strafrechtelijk gedeelte. We keken bijvoorbeeld naar waarom jongeren radicaliseren en hoe bestrijding terroristen juist in de kaart kan werken. Ook werden verschillende wetten behandeld en werd gekeken naar hoe de opsporing naar terroristen verloopt. Ik vond het leuk!

Wat je misschien uit bovenstaand stukje wel kunt afleiden is dat ik het Ʃcht hele interessante en zelfs leuke vakken vond. Het is lang geleden dat ik aan het eind van het blok positief op alle vakken terugkijk. En dat had ik eigenlijk tijdens mijn hele minor, dus ik kan wel zeggen dat ik ontzettend blij ben geweest met deze keus en dat ik ervoor heb gekozen om niet naar het buitenland te gaan, maar in plaats daarvan iets hƩƩl anders te gaan doen.

Mijn eindoordeel over het afgelopen semester is dan ook super positief! Ik vond het ontzettend leuk en interessant dat ik, in tegenstelling tot veel economische vakken, wat ik geleerd had direct kon toepassen op de 'wereld', zoals dat ik nu dingen in de krant/het nieuws over terrorisme zie en soms de achterliggende dingen kan begrijpen. Ik denk dat ik het ook even nodig had om te zien dat mijn kennis toe te passen is, want dat mis ik over het algemeen best wel bij mijn studie. Daarvan heb ik nu soms nog het gevoel dat wat ik leer niet echt ergens toe leidt, ook al weet ik dat het vast wel goedkomt. Ook was het voor mij heerlijk om even een break te hebben van mijn studie. Zo voelde het echt, met wat minder college en minder te doen. Zo had ik iets meer tijd over om gewoon wat niks te doen, af te spreken met vriendinnen en tot mezelf komen. En natuurlijk heb ik tijdens het volgen van deze vakken wel gemerkt dat ik het soms mis om een uitdagend vak te volgen. Het geeft mij soms wel iets meer voldoening om een moeilijke opdracht op te lossen dan om een artikeltje door te lezen. En ik vind de bergen theorie in mijn hoofd stampen ook niet perse de leukste manier om te studeren, dus ik ben blij dat dat nu voorbij is. Zo zie je maar, een pauze laat ook weer inzien waarom ik mijn eigen studie Ć¼berhaupt gekozen heb. Ik kan dan ook iedereen aanraden om als je de kans hebt iets van een minor gaan doen over een onderwerp dat je Ć³Ć³k interessant vind, maar waar je niet je hele studie / werkende leven mee bezig wilt zijn. 

En nu... is het bijna tijd voor het laatste half jaar van mijn Bachelor. Ik vind het spannend, omdat er best wel pittige vakken op het programma staan, en ik moet uiteraard mijn scriptie gaan schrijven. Daar heb ik nu ergens nog best zin in, maar ik weet niet hoe lang dat gaat duren. Bijna tijd om weer terug te gaan naar de campus, naar mijn eigen faculteit, naar vakken in het Engels in plaats van Nederlands en natuurlijk de studievriendinnen waarvan veel het afgelopen half jaar in het buitenland studeerden. Maar eerst nog even anderhalve week vrij om bij te komen van de tentamens! šŸ˜‰

Hoe gaat het met jouw studie, werk, leven?