31-01-16

Studying: halverwege mijn bachelor

Netflix kijken, thee drinken, eten, een paar foto's maken voor mijn blog en slapen, dat waren ongeveer de dingen die ik de afgelopen dagen na drie weken eindelijk weer zonder al te veel schaamte kon doen. Want de tentamens zijn voorbij, en dat betekende dat ik me niet meer druk hoefde te maken of ik wel productief genoeg was en of er wel genoeg kennis mijn hoofd binnen stroomde. En nee, ik voelde me niet schuldig toen ik de rest van de middag op de bank zat. Want al zeg ik het zelf, dat verdiende ik wel een beetje. Maar goed, ik wil helemaal niet zielig doen of medelijden krijgen, want eigenlijk kwam ik tot een hele leuke maar ook vreemde ontdekking: ik zit (als het goed is) op de helft van mijn Bachelor. 


Mocht je je afvragen wie mijn notitieboekje zo leuk heeft beschilderd: dat was mijn nicht(je) Janneke

Een Bachelor bestaat in de meeste gevallen uit drie jaar en uit 180 studiepunten. Als ik alle vakken van de afgelopen tentamenweek gehaald heb, wat ik nog niet zo zeker weet, heb ik 90 punten en ben ik al anderhalf jaar aan het studeren. Een simpele rekensoms vertelt me dan dat ik op de helft zit. En dat voelt best wel vreemd.

De laatste twee jaar van de middelbare school was ik eigenlijk wel een beetje klaar met de middelbare school. Vooral op het moment dat ik open dagen begon te bezoeken en studies tegenkwam die me interessant leken, wilde ik het het liefst direct beginnen, in plaats van nog zo'n lange tijd al dat gedoe op de middelbare school te doen. Na mijn eindexamen en een heerlijk lange zomervakantie begon ik dan eindelijk als studente aan de studie Economics & Business Economics.

Ook al wist ik al snel redelijk zeker dat ik een goede studiekeuze had gemaakt, het eerste jaar was niet altijd leuk en makkelijk. Het is bij meer studies natuurlijk zo dat het eerste jaar een beetje een algemene indruk is van de studie en dat je daarna pas gaat specialiseren. Zo ook bij mij, want sinds het begin van dit jaar heb ik de richting Economics gekozen, wat meer gericht is op de economie binnen een bedrijf (vraag/aanbod) of juist van de hele wereld (wisselkoersen, overheidsbestedingen), maar ook komt er redelijk wat wiskunde in voor, wat ik leuk vind. Maar goed, ondanks dat ik de vakken in het eerste jaar niet altijd leuk vond ging het prima en haalde ik mijn P in één jaar. Nu vind ik ook nog niet alle vakken leuk, maar dat hoort erbij, dat heeft iedereen denk ik wel met zijn/haar studie.

Ik vind studeren leuk. Ik hou ervan om op mijn fiets door de stad te fietsen, over de campus te rijden en me te begeven onder alle andere studenten. Het is fijn om met 100 mensen tegelijkertijd in een collegezaal te zitten en samen te 'lijden' terwijl de tijd héél langzaam voorbij tikt. Ik vind het vaak leuk om met de stof bezig te gaan en ben ook redelijk gemotiveerd om dingen op tijd af te hebben en goed voorbereid te zijn. Ik ben niet een stereotype studente, in dat ik niet zo'n partyer en groepsmens ben en niet wekelijks dronken in de kroeg sta waar ik de jongens van me af moet slaan, en dat is niet altijd makkelijk, maar ondanks dat ben ik bezig met de dingen van het studentenleven die ik zelf leuk vind. Zo zit ik in een commissie en ga ik vanaf februari beginnen met een cursus Spaans (zin in!). 

Dus waar wil ik heen? Ik vind het vreemd dat iets waar ik me zo'n tijd op verheugde zo snel gaat. Ik denk dat het feit dat alles zo ongelooflijk snel gaat ook wel bijdraagt aan mijn enorme twijfels of ik wel of niet in het buitenland wil studeren volgend jaar (oké, ik weet voor 90% zeker dat ik niet ga maar toch). Voor ik ging studeren leek het me leuk, maar nu is het ineens al zo ver en ik wil nog zo veel andere dingen doen: op kamers, in meer commissies zitten, andere vakken volgen... Tuurlijk, ik ben nog niet klaar met mijn studie want ik moet nog mijn Bachelor afmaken en daarna nog een Master (of meerdere, wie weet...) maar ik vind dat de helft van de eerste drie jaar voorbij is al echt heel wat.

Voor nu geniet ik nog maar even goed van het studeren. Van de vrijheid die erbij hoort, van het fietsen door de stad, van het samen eten met studievriendinnen, van het blokken voor de tentamens en van de zorgeloosheid (soms dan). En dat de tijd vliegt is niet iets om te veel over na te denken, dat is alleen maar beangstigend.

Hoe gaat het met jouw school/studie/werk/leven?